Bergvärme

En bergvärmepump använder värme från solen som lagrats i berggrunden för att värma upp din bostad eller fastighet. Men hur går det till? Här går vi igenom hur bergvärme funkar.

Hur fungerar bergvärme?

  1. Ett hål som är 120–250 meter djupt borras
  2. En slang med cirkulerande vätska sänks ned i hålet
  3. Bergvärme, energi lagrad från solen, värmer upp vätskan
  4. Den värmda vätskan pumpas upp till huset
  5. En bergvärmepump utvinner värmen med kompressorteknik
  6. Vätskan pumpas ner i berggrunden igen för att hämta ny värme

Klicka på bilderna för mer info

Jordvärme

Jordvärme är en stabil och lätthanterlig värmekälla. I normala fall behöver du inte bekymra dig över någonting när du väl fått din jordvärmepump på plats.

Idag väljer många jordvärme som primär uppvärmning. Det är lätt att förstå varför: förnyelsebar energi - jordvärme utvinner från marken energi som kommer från solen - som ger stabil värme under många år till en mycket låg kostnad. En jordvärmepump är därför en fantastisk investering för både plånbok och miljö. Genom att klicka på bilden nedan så kan du lära dig det mesta som är värt att veta om jordvärme.

.

Luftvärme

Det finns tre olika typer av luftvärmepumpar: luft/vatten-värmepump, frånluftsvärmepump samt luft/luft-värmepump. De skiljer sig åt på ett par punkter. Här förklarar vi hur: 

En luft/vatten-värmepump tar vara på värmen i uteluften genom en utedel som är placerad utanför huset. Den ger en effektiv energibesparing ända ned till 30 minusgrader och kan sänka din uppvärmningskostnad med upp till 80 procent.

En luft/luft-värmepump använder inte det vattenbaserade värmesystemet och är därför ett bra alternativ för hus som saknar ett sådant system. En utomhusdel utvinner energin ur utomhusluften och blåser sedan värme genom en inomhusfläkt. Vi erbjudare idag Mitsubishis samt Thermias luft/luft-värmepumpar, vilka kan även rena luften i bostaden och har många andra fördelar.

Frånluftsvärmepumpar är vanligast i nybyggda hus. Det eftersom de ofta har den typ av mekanisk ventilationsanläggning som en frånluftspump kräver. Enligt Energimyndigheten ger frånluftsvärmen en energibesparing på cirka 50 procent.